Özellikle kafelerde veya sosyal medyada puding yani jölemsi haliyle gündemimize oturan chia tohumu ülkemize Meksika’dan geliyor. “Güç” anlamına gelen adını eskiden Meksika’da yaşamış kadim topluluk Mayalardan yani Maya dilinden almış. Fonksiyonel bir besindir ve besleyici özelliği çok yüksektir. Chia tohumunu birçok besin grubuyla birleştirerek çok lezzetli tarifler elde etmek mümkün. Özellikleri açısından keten tohumuna benzeyen chia tohumunun sağlığa yararlı özelliklerinden yararlanmak için keten tohumu gibi öğütmeniz gerekmez.
Sağlıklı bir kişinin günlük alması gereken lif (posa) miktarı en az 25-35 gramdır. Günde 2 çorba kaşığı chia tohumu yediğimiz zaman, günlük almamız gereken posa miktarının yüzde 40’ını, kalsiyumun ise yüzde 18’ini karşılamış oluruz. Yüksek lif içeriği tokluk hissini arttırır.
Chia tohumu kalsiyum açısından da zengindir. Özellikle veganlar ve bazı vejeteryan türleri ve süt ile süt ürünlerini tüketmeyenler için alternatif bir kalsiyum kaynağı olabilir.
Besin öğeleri, vitamin ve mineraller açısından zengin olsa da tek başına zayıflatan bir besin değildir. Ancak diyetinizi çeşitlendirir, tokluk hissinizi arttırır ve değişik tarifler denemenize olanak sağlar. Denemekten zarar gelmez, ne dersiniz?
China Tohumlu Müsli Tarifi
MALZEMELER:
1 su bardağı yarım yağlı/laktozsuz/badem/soya sütü
3 yemek kaşığı yulaf
100 gr. meyve
1 yemek kaşığı chia tohumu
Tarçın
HAZIRLANIŞI:
Bütün malzemeyi bir kaseye tek tek boşaltın. Bir güzel karıştırın. Birkaç dakika bekledikten sonra sabah kahvaltılarınızda veya öğleden sonraki ara öğününüzde yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder