26 Mart 2017 Pazar

Kilo almak için 7 ipucu

Zayıf sporcular hem kilo almak isterler hem de aldıkları kiloların kas olarak vücutlarına katılmalarını isterler. Aslında kilolu bir kişinin veya sporcunun kilo vererek, yağlarını eritmeleri ve fit bir hal almalarının daha zor olduğunu söylemek mümkün. Zayıf birey, sporcuysa vücudundan yağ oranı oldukça düşüktür. Çelimsiz bir halden kilo alarak ve bu kiloları kas olarak alarak fit olması nispeten daha kolaydır. Hem düzenli spor ve egzersizler yapmanın yanında hem de spor beslenme kategorisi içinde kendine ait olan sporcu diyet listeleri uygulaması halinde kısa sürede çelimsizlikten kurtulup güçlü bir vücuda sahip olacaklardır. Bunun için atılacak adımlar.
Çelimsiz ve zayıf olarak kalmak, belli bir süre bu haliyle yaşamak insanda güven kaybı yaratabilir. Zira kimi zaman şişman olmaktan daha kötü olabilir. Bunu aşmak için öncelikle pozitif düşünülmeli ve çelimsiz, zayıf halden kurtulacağınıza dair motivasyonun yakalanması gerekir. Zihinsel hazırlığı yaparken bir taraftan da spor beslenme kategorisi takip edilmeli ve bu konuda da bilinçlenilmelidir.
-Antrenman programlarına uyun. Fiziksel gelişim, özel egzersizler ve vücut güçlendirici, kas yapıcı çalışmalarınızı düzenli ve belirli periyotlar halinde yapın. Sakatlık veya farklı bir durum dışında antrenman programlarına kaçırmamaya özen gösterin. Biraz da sabırlı olun çünkü birkaç haftalık değil birkaç aylık bir çalışma süresi sonunda ancak gelişimi fark edeceksiniz. Programlarınızı sürekli değiştirmeyin, aynı programı en az 3 ay uygulayın.
-Sporcu diyet listeleri dahilinde sizin fiziksel gelişiminizi sağlayarak zayıf bir görünümden, güçlü ve kaslı bir hale gelmenizi sağlayacak besin öğelerinden bolca yemelisiniz. İhtiyacınız olan günlük kalori ve protein miktarını tespit edip, onun üzerinde rakamlarda günlük kalori ve protein tüketin. Çok yediğinizi zannediyorken hesaplayınca aslında o kadar da çok yemediğinizi farkedebilirsiniz(pek çok sporcuda bunu gözlemledim)
-İnsan vücudunun ve kasların yaklaşık %70’lik kısmını su oluşturtmaktadır. Bu nedenle bol bol su için. Su tüketiminiz azsa mutlaka arttırın. Az su tüketirseniz kaslarınızın hacmi de o doğrultuda azalacaktır.
-Sporcu beslenme kategorisi içerisinde kilo alıp, kas oluşumunuz ilerledikçe besin türlerini ve miktarlarını değiştirin. Sürekli aynı besinkeri tüketmek vücutta alışkanlığa yol açar.
-Temel egzersizlerle ve hafif ağırlıklarla çalışmalara başlayın. Bir anda yükleme yaparsanız ağır sakatlıklar yaşayabilir ve gelişiminizi erteler belki de vazgeçersiniz. O nedenle bir profesyonel desteği veya iyi araştırmalarla vücudunuzun verdiği tepkilere göre egzersizlerinizi yapın. Ufak bölgelerle uğraşmak yerine temel hareketler olan bench press, deadlift, squat gibi temel hareketler her zaman önceliğiniz olmalı.
-Kontrol edin. Kendinizi sürekli kontrol edin. Kilo almanızı ve kas yapınızın değişimini değerlendirin. Bu sayede motivasyonunuz ilerleyecektir. Olumsuz bir durum karşısında pes etmeyin ve asla vazgeçmeyin. Vazgeçmeyeceğiniz iki şey spor yapmak ve sporcu diyet listeleri konusundaki tutarlılığınızı değiştirmemek olmalı. Unutmayın, kilo almak, kilo vermekten daha kolaydır.
-Kardiyoyu atlamayın! Ağırlık antrenmanlarından sonra yapılacak 10-15 dk’lık koşu, bisiklet vb egzersizler, tüm kas gruplarını aktif ederek daha iyi gelişimi garanti eder.
-Kilo aldırıcı ürünler kullanabilirsiniz. Bu sayede aldığınız kalori miktarını arttırır, sporla birlikte kas kazanarak kilo alırsınız. 

HEDEF KAS KÜTLESİNİ ARTIRMAK

öneriler...

Aslında hepimiz belli bir kas kütlesine sahibiz. Fakat bu kasların görünür olması büyük ölçüde vücudumuzdaki yağ oranları ile ilgili.Yağ oranımız ne kadar düşük olursa, kaslar o kadar belirgin olurlar.Yani aslında hepimiz ‘’six pack’’ sahibiyiz.Hazır tam da yeri gelmişken maalesef çok sık duyulan ve neredeyse bir şehir efsanesi haline gelen ‘’yağlar kasa dönüşür mü?’’sorusuna da bir cevap vermek gerekiyor...

Kas kütlesini doğru arttırmak için öneriler... 2016 - 09:47:54

Bireysel Fitness Danışmanı Baturalp Beşer'in "kas kütlesini abartmadan arttırmak" için verdiği öneriler sayesinde antremanlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.  
Bilindiği gibi, yağlar ve kaslar farklı farklı hücrelerdir.Yani, yağ hücreleri kasa dönüşmez, elmanın armut olamayacağı gibi.
Kilo aldığımızda yağ hücreleri büyürler, kilo verdiğimizde ise küçülürler. Yaptığımız antrenmanın şiddetine ve şekline göre kas kütlemiz gelişir tabii bunun için antrenman ile birlikte beslenme ve uyku düzenimiz de çok önemlidir.
BENCH PRESS
Eğer siz çok fazla abartmadan kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, vücut ağırlığı ile yapılan hareketleri tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak, Piramit sistemi şeklinde uyguladığınız ağırlık çalışmaları da yapabilirsiniz. Mesela göğüs bölgesi için ‘’bench press’’ yapıyorsunuz. Bu antremanın daha etkili olabilmesi için, 4 set 12-10-8-6 tekrar ve her sette tekrar sayısı azalırken ağırlık artacak şekilde olmalıdır.
Bir diğer önemli nokta ise, her gün farklı bir bölge çalışmak yerine full body çalışmaktır. Yani her gün vücuttaki tüm bölgeleri çalışırsanız fit bir görünüme sahip olur ve istemediğiniz o abartılı görüntüden de uzak durmuş olursunuz.
Şimdi vücut ağırlığı ile yapabileceğiniz hareketlere bakalım. Bu hareketleri yaparken set sayılarını 3, tekrar sayılarını da 12,15 ya da 20 şeklinde yapabilirsiniz. Bazı hareketlerde de dumbell kullanabilirsiniz.
PUSH-UP;
Bu hareketle hedeflenen asıl kas grubu göğüs kasları olmakla birlikte, kol ve omuz kaslarınız da aktive olacaktır.Bu harekette set sayılarını artırabilir,tekrar sayısını maksimum yapabilirsiniz. Hareketi daha da zorlaştırmak için ayaklarınızı yerden yaklaşık 1 metre yukarı bir yere koyarak hareketi yapabilirsiniz. Böylece baskıyı artırarak kas kütlesinİ de artırabilirsiniz.
CHIN-UP;
Hedeflenen kas grubu sırt kasları olmakla birlikte omuz ve kol kaslarınız da yoğun bir şekilde çalışacaktır. Hareketi zorlaştırmak için tekrar sayısını maksimum seviyede yapabilir, barı tutuş pozisyonlarınızı ve açılarını değiştirebilirsiniz.
LUNGE;
Hedeflenen kas grupları üst bacak ve kalça kaslarıdır.Yukarıda da görüldüğü gibi omuzlara bar alınırak ya da ellerde dumbell ile yapılabilir. Böylece hareket zorlaştırarak kas kütlesinin artışı sağlanabilir.Yine ellerde dumbell varken yere inilirken kollar yana açılabilir böylece bacaklarla birlikte omuz kaslarını da çalıştırabilirsiniz. Bu harekette önemli olan bir nokta ise, yere inildiğinde dizin ayak parmak uçlarını geçmemesidir.
SQUAT;
Hedeflenen kas grupları kalça ve bacak kaslarıdır.Yukarıda da görüldüğü gibi elde dumbell ya da kettlebell ile yapılabilir.Ya da omuza bar alınarak hareket yapılabilir.Yine burada önemli olan nokta yere çömelirken dizler ayak parmak uçlarını geçmemelidir.Hareketi yanlış yapmak dizlere baskıyı artırır ve bu da istenmeyen diz sakatlıklarına neden olabilir dikkat!
Kas kütlesi artışında unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de bacak antrenmanlarıdır. Bacak antrenmanları çoğu zaman ihmal edilir ama bu tarz antrenmanlar sadece bacak ve kalça kaslarınızı değil diğer kaslarınızın gelişimi için de çok etkilidir.
WALL SIT;
Quadriceps denilen üst ön bacak kasının statik olarak çalışması için etkili bir harekettir. Her yerde çok rahatlıkla bu hareketi yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan, sırtınızı yaslayabileceğiniz düz bir duvar! Duvara yaslanın, diz açınız 90 derece olacak şekilde oturun ve maksimum sürede durmaya çalışın. Üst bacak kasınızın çok etkili çalıştığını, hareketi yapmaya başladıktan yaklaşık 20-30 saniye sonra hissedeceksiniz.
DIPS ON THE BENCH;
Triceps denilen arka kol kasının çalışmasında ve gelişmesinde önemli bir harekettir. Yukarıda görüldüğü gibi benchte yapılacağı gibi evde,bir sandalye yardımı ile dışarıda ise bir bankta hareketi rahatlıkla yapabiliriz. Hareketi zorlaştırmak için iki bench arasında ayaklar yerde değil benchin üzerinde yapılabilir daha da zorlaştırmak için iki bench arasında hareketi yaparken bacakların üzerine ağırlık koyulabilir. Antrenmanlarınızda yapacağınız bu çeşitlemelerle kas kütlenizin artışını sağlayabilirsiniz.
HANDSTAND PUSH-UP;
Omuz ve kol kaslarının çalışmasında son derece etkili ve aynı zamanda da son derece zor bir harekettir. Yeni başlayanlar için bu hareketin yapılması tavsiye edilmez. Ayaklar duvara yaslanır ve baş aşağı pozisyonda kollar üzerinde durularak aşağı doğru inilir ve daha sonra başlangıç pozisyonuna dönülür. Hareket yeterince zor olduğu için zorlaştırmanız için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.
Elbette vücudunuzu çok zorlamadan dumbell, bar ya da diğer ekipmanlarla yapabileceğiniz pek çok hareket var. Bahsetmiş olduğumuz hareketlerdeki set sayılarına, çalıştığınız ağırlıklara ve bölgelere, yaptığınız egzersiz sayılarına dikkat ederek çok fazla abartmadan kas kütlenizi artırabilirsiniz. Beslenme ve uyku düzeninize de dikkat etmeyi unutmayın!
ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA;
Egzersizlerin etkili olabilmesi ve sakatlık olmaması için her harekette vücudunuzun doğru açılarda olması gerekmektedir.Bunun için profesyonel bir yardım almayı ya da egzersiz videolarını izlemenizi tavsiye ederiz. Hepinize iyi antrenmanlar…

Kilo almak için ne yapmalı?

Jenessa kaya şişmanlığın sağlık için istenmeyen bir durum olduğunu belirterek, “Sağlıklı bir şekilde kilo almak için önce neden zayıf olduğunuzun öncelikle sebebini öğrenmemiz gerekir”dedi.





 
Küçük, şişmanlık konusunda kilo alınmasına neden olan ögelerin aynı şekilde ters durumunda zayıflamasına da neden olabildiğini ifade ederek, “Psikolojik, yaşamsal, genetik ya da fizyolojik (endokrin sistemdeki sorunlar) kişinin kilo almasını engelleyebilir. İştah kaybına neden olan çinko eksikliği, yorgunluk ve metabolizma güçlüğüne olanak sağlayan demir eksikliği, iştahın olmasını engelleyen bazı kanser türleri, metabolizmanın bozulmasına bağlı hipertroid, bağırsak veya midede parazit varlığı ve çocukluktan itibaren gelen metabolik hastalıklar kişinin kilo almasını engelleyen başlıca sağlık sorunları olarak bildirilmektedir. Bu nedenle mutlaka kan, idrar ve genel bir doktor muayenesinden geçmek oldukça önemlidir” diye konuştu.
 
Nessa, kilo artışı için yapılması gereken ipuçlarını ise şöyle sıraladı;
 
6 Öğün Kuralını Bozmayın: Zayıf kişiler çoğu zaman 1 veya günde 2 öğün tüketirler. Ve doğal olarak yemekleri bol miktarda da yeseler günlük almaları gereken kalorinin üzerine çıkamadıkları için de kilo alamazlar. 6 öğün yapmadan kilo alamayacağınızı unutmayın. Öğündeki yiyeceklerin küçük porsiyonlarının hem besin değeri açısından yüksek hem de kaloriden zengin olması şart. Mesela yumurtayı haşlama yerine az yağlı bol kaşarlı omlet, sütü sade içmek yerine taze meyve ve bal ile içerek normalde yediğiniz, içtiğiniz aynı miktarı daha fazla kalori ile desteklemeniz yeterli.
 
Öğünlerde Asitli Gazlı İçecek Tüketmeyin: Ana öğünlerde yemek yerken içecek tercih etmemelisiniz. İçecekler midede yer kaplar, tokluk hissi verir ve çabuk doygunluk yaşamanızı sağlar. Su veya diğer içecek tüketimlerinizi yemekten ortalama 30-45 dakika önce veya 30-45 dakika sonra yapmaya özen gösterin.
Kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine sağlıklı olan ev limonatası, meyve suları, meyve kompostoları tercih edin. Böylece daha doğal ve sağlıklı beslenmiş olacaksınız.
 
Kuru Yemişler Kalori Bombardımanı Yapar:Ofisinizdeki masanızda, çekmecenizde; çantanızda; arabanızda; evinizin çeşitli yerlerinde kuru meyve bulundurun. Kuru meyvelerin kalori içeriği yüksek olmakla birlikte; posa, vitamin ve mineral içeriği olarak da oldukça zengindir. Kuru meyveleri ara öğünlerde tüketerek hem sağlıklı beslenmiş olursunuz, hem de enerji katkısı sağlamış olursunuz.
 
İştah Açıcı Baharatları Kullanın: Yemeklerde ve salatalarda iştah açan pul biber, sumak, kimyon, karabiber ve hardalı bolca kullanın. Biberlerin acı olanlarında bulunan kalsiyum bileşikleri merkezi sinir sistemini uyararak yemeğin daha uzun sürmesini sağlar. Sumak ve karabiber ise yemeğin ya da salatanın lezzetini arttırarak tat dengesini korur. Böylece daha önceden az yediğiniz ama sevdiğiniz bir yiyeceği daha büyük porsiyonda yeme zemini hazırlar.
 
Çinko ve Demir Desteği Kilo Almayı Kolaylaştırır:Çinko beyinde tat ve koku alıcılarından gelen bilgilerin alındığı ve işlendiği alanları harekete geçiren bir mineraldir. Demir mineralinin eksikliğinde de solukluk, iştahsızlık ve yorulma görülür. Zayıflıkla mücadele edenlerde kanda hem demir hem de çinko düzeyleri oldukça düşüktür. Besinlerle çinko ve demirden zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Yapılan araştırmalarda kilo alma diyetine günde 20 mg çinko ve 15 mg demir desteği verildiğinde kilo alımında % 15-20 kadar artışın olduğu ve baskılanmış iştahın da ortadan kalktığı görülmüştür.” 

Kilo almak için püf noktalar


Kilo almak bazı insanlar için kilo vermek kadar zordur. Kilo almak isteyen kişilerin zayıflıkları, kronik hastalıkların, yeme bozukluklarının ve yetersiz beslenmenin sonucu oluşabilmektedir. Zayıf kişilerin dış etkenlere karşı direnci daha düşüktür ve kolay hasta olurlar dolayısıyla iyileşme süreleri de daha uzun olur.

Kilo almak için ne yapmalı
- Herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığını öğrenmek için bir diyetisyene, endokrinoloji uzmanına ya da dahiliye uzmanına gidin. Eğer bağırsak paraziti ya da bağırsak kurdu gibi canlıları vücudunuzda taşıyorsanız öncelikle onlardan kurtulmalısınız yoksa bütün emekleriniz boşa gidebilir. 
 - Abur cubur olarak tabir edilen, boş kalori içeren yiyecekleri çok yemek kilo almak için iyi bir yol değildir. Bu tarz besinler genellikle sağlıksız trans yağlar veya doymamış yağlar içermektedir. Eğer günlük enerji alımını arttırmak istiyorsanız, bu enerji sağlıklı besinlerden sağlanmalıdır.
 - Yağlar midede uzun süre kaldıklarından dolayı tokluk sağlarlar. Bu nedenle kilo almak isteyen kişinin diyetinde yağda kızartmalar ve çok yağlı besinler yer almamalıdır. Etli yemekler yağ eklenmeden pişirilmeli, etsiz olanlara da yeterli miktarda yağ koyulmalıdır.
 - Eğer kilo almak istiyorsanız, kendi iştahınızı kendiniz inşa etmelisiniz. Akşam yemeğinden önce küçük bir bardak şarap size gıda yardımcısı olacaktır. Ayrıca yemeklerden önce ve yemek aralarında su içmeyi unutmayın, iştahınızı berbat etmek istemezsiniz.
 - İştahınızın açılmasına ve vücudunuzda kasların çoğalmasına yardımcı olan balık yağı ve B vitamini içeren beslenme programları düzenlenmelisiniz.
 - Sigaranın kilo almayı engelleyici niteliği olduğu unutulmamalısınız ve metabolizmanızı yavaşlatabilmek için tütün ürünleri tüketimine son vermelisiniz.
 -  Çok önemli bir yöntem de algınızdır ve psikolojinizdir. Yani kilo alamıyorum ve çok zayıfım kilo almak istiyorum cümlesini aklınızdan çıkarın. Artık ben uyguladığım ya da uygulayacağım kilo alma yöntemleri ile kilo alma trendine girdim ve kilo almaya başladım diyerek öncelikle beyninize bu sinyalleri gönderin. 
 - Hangi yiyecekler kilo aldırır konusunda bilgilenmeniz gerekir. Bunun için kesin bir şey söylemek zor olmakla birlikte genelde sağlıklı karbonhidrat içeren besinler olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, yulaf ezmesi, bulgur, süt, kuruyemişler, kuru meyveler bu gruba girer.

20 Mart 2017 Pazartesi

SİX PACK PROGRAMI ( WOMAN/MEN)

1-) Crunch (Mekik) 3×15

  • Boynunuzdan güç almayın.
  • Elleriniz resimdeki gibi olabilir ya da göğüsünüzün üstünde çarpı şeklinde olabilir.
  • Yavaş ve kaslarınızı sıkarak hareketi yapın, kendinizi savurmayın
crunch nasıl yapılır


2-) Reverse Crunch (Ters Mekik) 3×15

  • Dizleriniz 90 derecelik açıyla sabit kalsın
  • Hareketi yavaşça ve dizlerinizin açısını bozmadan yapmalısınız
reverse-crunch-ters-mekik-hareketi-nasil-yapilir


3-) Bench Leg Raise 3×15

  • Ellerinizle sehbadan tutunun
  • Bacaklarınızı dik şekilde tutmaya çalışıp yavaşca kaldırın ve indirin
bench-leg-raise-alt-abs-karin-kasi-hareketi3


4-) Jackknife 3×12

  • Karın kaslarınızı kullanarak kollarınızı ve bacaklarınızı karın hizanızda buluşturmaya çalışın
  • Bacaklarınızı yapabildiğiniz kadar düz tutun
jackknife-karin-kasi-hareketi-nasil-yapilir4


5-) Barbell Rollout 3×12

  • Barı omuz hizasında tutun
  • Harekete başladığınız nokta omuz hizanızın hemen arkası olsun
  • Barı, uzanabildiğiniz kadar ileri doğru kaydırın
  • Ardından aynı şekilde yavaşca geri dönün
  • Sırtınız hareket esnasında düz kalsın
barbell-roll-out-uzun-bar-ile-yapilan-karin-kasi-hareketi


6-) Knee Raise 3×12

  • Bu hareketi fotoğraftaki gibi yapmasanız da olur. Normal bara tututabilirsiniz veya dips makinesine yaslanıp yapabilirsiniz
  • Karın kaslarınızı kullanarak dizlerinizi bitişik halde karnınıza çekin
  • Çektiğiniz noktada 1 saniye kadar dizlerinizi tutup sonra geri bırakın
  • Savurmadan ve sallamadan yapmalısınız o nedenle yavaş yapın
knee-raise-diz-karin-kasi

7-) Plank

  • Dirseklerinizin omuz hizasında
  • Sırtınız düz ve başınız yere bakar vaziyette olmalı
  • Kalçanızı salmadan durabildiğiniz kadar sabit şekilde durun
plank nasıl yapılır


8) Side Plank

  • Vücudunuz fotoğraftaki gibi başınızdan ayaklarınıza kadar dümdüz olsun
  • Dirseğiniz tam omuz hizasının altında olsun
  • Kalçanızı sarkıtmadan yapabildiğiniz kadar sabit durun
  • Bittiği zaman çok kısa dinlenip diğer tarafa dönerek diğer kol üzerinde aynı hareketi yapın
yan plank nasıl yapılır

Six Pack Sahibi Olmanın Püf Noktaları

Hepimizin istediği iyi görünümlü karın kasları değil mi? Peki herkes gibi karın kaslarımızı çalıştırdığımız halde neden başkaları six pack sahibi olamıyoruz? Soru cevap şeklinde açıklamaya çalışacağım, gelin hep birlikte inceleyelim

Karın kaslarımı çok tekrarla mı çalıştırmalıyım ?

En büyük spor efsanelerinden birisi de çok fazla tekrarlı karın programları yapıp, hem kas oluşturup hem de yağ yakacağımızı düşünmektir. Düşününce mantıklı gelse de bölgesel yağ yakımı hikayesini ve çok fazla tekrarlı çalışmaları tamamen unutmalısınız.
Gelelim çözüme; Karın kaslarımız gün içerisinde zaten sürekli hareket halindedir, o nedenle 8-10 arası tekrarlar kaslarımıza ekstradan bir yük bindirmeyeceği içinde kasları büyütme noktasında yeterli olmayacaktır. O nedenle karın kaslarımızı set başına en az 13-15 tekrar arası ve ağırlık ekleyerek 5-6 set çalıştırmamız çok daha etkili olacaktır. Yani mekik sehbasına oturup hızlı hızlı 150 tane mekik çekmeyi kafanızdan silin. Yağ yakmak istiyorsanız mekik + cardio uygulamasınız, yani tek oturuşta 500 mekik değil.
Ayrıca karın kasları antremanları demek sadece standart crunch hareketi veya mekik hareketlerinden oluşmamalıdır. Squat ve deadlift hareketlerine gerekli önemi vermezseniz karın kaslarınız hayalinizdeki görüntüye asla ulaşmaz.

Karın kaslarının dinlenmeye ihtiyacı var mı?

Karın kaslarımız gün içinde spor yapmazken dahi kullanıldığı için zor yorulan ve dayanıklı bir yapıya sahiptir fakat yine de her kas gurubu gibi çalıştıktan sonra büyümeleri için dinlenmeleri gerekir. Her gün yapılan karın çalışmaları kas yıkımına yol açabilir. Karın kaslarının dinlenmesi için gereken ortalama süre 48 saattir. Yani her gün çok uzun mekik çekmekyerine 2-3 günde 1 karın kaslarımızı nitelikli az tekrarlı yüksek ağırlıklı olarak çalıştırmamız, bize hayal ettiğimiz dolgunlukta karın kaslarını elde etmemize yardımcı olacaktır. Tabi sıkı bir karın programına başladığınızda protein alımını da arttırmanız şart
six pack
Yaptığımız en büyük hatalardan birisi de karın programlarını genellikle antremanın en sonuna bırakmamız. Haliyle yorgun düşen vücudumuz bizi çok fazla motive edemeyecektir. Bunun sonucu da baştan savma bir karın çalışması olacaktır. Karın kaslarını çalıştıran hareketlerde hareketi yaparken savrulmaktan uzak durmalıyız. Ağırlık merkezini omurga üzerinde değil doğrudan kaslarımız üzerinde hissetmeliyiz. O nedenle çok tekrar az ağırlık yerine az tekrar yüksek ağırlıkla çalışmanızı öneriyorum. Sonuç olarak çok ağır programlar sonrasında karın programı da yapmayın.
Karın çalışacağınız günler:
  • göğüs + karın
  • ön kol + arka kol + karın
  • bacak + karın
  • sırt + karın
  • karın + cardio
vb yaparsanız daha rahat edersiniz.
Bu arada aklıma gelmişken uyarıyım özellikle crunch yani bildiğimiz standart mekik hareketinde ellerinizle boynunuza veya başınıza destek vererek mekik çekmeyin. Bu boyun omurlarını zedeler. Özellikle uzun vadede bu şekil çalışırsanız sakatlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Ayrıca mutlaka bu yazılarımı da okumanızı öneriyorum:


SAF KAS YAPMAK İÇİN

 Sporcu beslenmesi son derece önemli ve belirli bir düzende olmalıdır. Özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşanların alacakları gıdalara ve ek besinlere son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Sporcu beslenme kategorisi içerisinde kas yaptırıcı besinler oldukça dikkatli ve sınırları belirlenmiş şekilde tüketilmelidir. Peki, kas yapmak için hangi yiyecek türleri tüketilmelidir?

Kırmızı Et

Sığır etinde bol miktarda kaliteli protein vardır. Ayrıcasporcu beslenmesi adına son derece önemli olan çinko, demir ve B vitamini açısından da zengindir. Bu sayede yağsız kas elde edilmesi, tüketimi ile sağlanacaktır. Özellikle doğal beslenmiş sığırın eti, sporcuların vücudundaki yağları azaltır ve saf kas oluşumuna yardımcı olur.
bulgur-sporcu-yemegi

Yumurta

Sporcu beslenme kategorisi menülerinde her zaman yer alan yumurta da kas yaptırıcı besinler arasında yer alır. Hayvansal ürünler arasındaki yumurta, içerdiği protein sayesinde saf kas ve gücün elde edilmesine yardımcı olur. Kolesterolün fazla bulunduğu yumurta sarısı kas yapıcı etkinin en çok olduğu bölümüdür. Ayrıca kas gelişimi için en gerekli 3 amino asit olan lösin, valin, izolösin(BCAA amino asitleri) yönünden çok zengindir. Fiyat olarak da uygun olması, yumurtayı her sporcunun vazgeçemediği en iyi protein kaynağıdır.

Pancar

Trimethylglycin adıyla bilinen içeriği ile karaciğer ve eklemleri onarmaktadır. Bunun yanı sıra kas gücü ve kuvvetine takviye yapar. Pancarın kas elde etme özelliğinden bahsederken iyileştirme ve onarıcı özelliklerini de söylemek gerekir. Spordan önce tüketilen pancar suyunun NOX etkisi yaptığı bilinmektedir.

Portakal

Sporcu beslenmesi açısından en önemli meyvelerden biri de şüphesiz portakaldır. Hemen hemen tüm sporcu beslenme kategorisi listelerinde ona rastlarsınız. Çünkü portakal antrenman ve egzersizlerden önce yenildiğinde dayanıklılığı artırır, kas büyümesine yardımcı olur.
yumurta-sarisi-beyazi

Süt

Kas yapıcı besinler arasında bir diğer hayvansal ürün de süttür. Whey, kazein ve amino asit kaynağı olan sütün omega-3 yağı içermesi kas ve güç yapımında oldukça önemlidir. Uygun fiyatlı olması ve kolay tüketilebilir olması sebebiyle tercih sebebidir. Ara öğünlerde tüketilebilir.
Tüm bu gıdalar gibi kavun, kahverengi pirinç, süzme organik peynir, kinoa, ıspanak, elma, süzme yoğurt ve buğday tohumu da kas yapan ve güçlendiren besinlerden bazılarıdır. Tabi hiç birinin mucizevi etkisi yoktur, listede protein içeren besinlerin yanında, kas inşasını dolaylı yoldan tetikleyen gıdalardan da bahsedilmiştir.

GÜÇLÜ BİR ADAM YARAT

Ağırlıklarınızı Arttırarak Çalışın
Vücut istenilen bölgede kas oluşturabilmesi için o bölgeyi şiddetli şekilde uyarmamız gerekmektedir. Aksi takdirde boş yere ağırlık kaldırıp indirmiş oluruz. Hacim kazanmanın en büyük formülü ağırlığı arttırmaktır, kas lifleri yırtıla yırtıla büyür ve gerektiği kadar zorlanmazsa büyümez.
Mesela 6-8 kere kaldırabildiğiniz bir ağırlığı 10 kere kaldırmaya çalışırsanız kaslarınızı büyümesi için uyarmış olursunuz. Özet olarak temel sistem şudur : düzenli bir sistemle ağırlıkları sürekli arttırmak. Ağırlık antrenmanında hareket esnasında zorlandığınız, daha yapamam dediğiniz anda 1-2 tekrar daha yapmaya çalışın, işte o sizi geliştirecek tekrardır.
2: Protein Alımınızı Düzenleyin
Proteinin kas gelişimi için önemini bilmiyorsanız proteinle ilgili makalemizi okuyabilirsiniz
Bildiğiniz gibi kaslarımızı oluşturmamız için proteine ihtiyaç duyuyoruz.Normal bir insanın alması gereken günlük değer kendi kilosu başına 1 gram iken spor yapanların 1,5-2 gram olmalıdır.Yani eğer 70 kiloysanız günde 110-140gram protein almalısınız.Tavuk etinin ve dana etinin %20′sinde protein bulunur, balıkta bu oran %27′lere kadar çıkar.Bir öğünde 150 gram tavuk yerseniz 30 gram protein almış olursunuz.1 yumurtada ise 6-7 gram protein vardır, sabah kahvaltıda 4 tane yumurta yiyip bir bardak da süt içerseniz 35 grama yakın protein almış olursunuz. Sürekli bu tarz hesaplar yapıp günlük ihtiyacınızı karşılamaya çalışın.
Vücut geliştirmecilerin proteinleri sentezlemesi için normalden daha fazla protein almaları gerekmektedir.O nedenle bu sporla uğraşan kişiler için önerilen miktar kilo başı 2 gramdır.
1 Porsiyon whey proteinde ise yaklaşık 24-25 gram protein bulunur. O sebeple sporcular günlük protein alımını tamamlamak için sıkça whey protein desteklerine başvurur.
3: Düzenli Uyuyun
Uyku vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar için çok önemlidir. Protein sentezi açısından da vücuda yardımcı olur ve diğer antrenman için vücudu hazırlar.
Ayrıca uyku sırasında testosteron ve büyüme hormonu(growth) salgılanmasını sağlar. Fakat unutulmamalıdır ki vücut uyku sürecinde ortalama 8 saat boyunca aç kalır ve kas yıkımına uğrar. Bu kesinlikle istenmeyen bir durumdur. O nedenle akşam yemeği ve sabah kahvaltısının protein ihtiva etmesi çok önemlidir. Günlük 7-8 saat uyku yeterlidir. Bunu başarabilmek için, aşağıdakileri uygulayın.
Eğer erken uyuyamıyorsanız geceleri karbonhidrat içeren besinlerden uzak durun, mide ve uyku sağlığınız açısından yatmadan 2 saat önce yemek yemeyin, kendinize düzen oluşturmaya çalışın, yatmadan önce uzun süre telefona bakmayın. Ayrıca daha iyi dinlenmek için mutlaka zifiri karanlık tabir edebileceğimiz bir karanlıkta uyuyun.
4: Zihninizi Olumlu Yönlendirin
Kendine güvenmek ve olumlu düşünmek bu süreçte çok önemlidir.İdmanın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardandır.
Bu sporda hedefler vardır ve eğer olumsuz düşüncelerle antrenman yapılmaya çalışılırsa bu hedefleri düşünmek güçleşecek ve bizi kamçılayan o olgu kaybolacaktır. Her zaman pozitif düşünmeye çalışın hedeflerinizi ve başarmayı düşünün ve sakın unutmayın : Hiç bir şey sizden değerli değil.
Gerilim de bu sporda istenmeyen bir etkendir. Her insan her işte istemese de gerilimle stresle kaşılaşır. Bu normaldir
Sürekli yemek yemeye çalışmak, antrenman yapmak zorunda olmak,protein almaya uğraşmak aslında insanı hep geren durumlardır fakat bunları zorunluluk olarak düşünmeyip kendi hedeflerimize giden bir yol olarak düşünürsek her şey çok daha kolay olacaktır. İyimser olmayı öğrenin. Stresin insan vücudu üzerinde katabolik(kas yıkan) bir etkiye sahip olduğunu unutmayın.
5: Vücudunuzu Aşırı Zorlamayın
Aşırı dozda çalışmak motivasyonu bozar ve gelişimi olumsuz yönde etkiler. Buna son verilip normal bir çalışma temposu üzerinden çalışmaya devam edilmelidir. Bu işin temeli düzendir
Kasların gelişimi için dinlenmesi gerektiğini bilmeyen kişi kaslarını dinlendiremediği için büyüme sağlayamaz. Unutmayın , kas dinlenirken büyür, çalışırken değil.
Antrenman sürelerinizi programınıza göre belirleyin ve 1 saat ise 1 saatte yapıp çıkın, oyalanmayın,fazlasını ya da eksiğini yapmayın. Programınıza sadık kalın her gittiğinizde farklı bölge çalışın ve off günler bırakarak kaslarınızı dinlendirin. Çalıştırılan kas grubu en az 24 saat dinlendirilmelidir.
6: Besin Desteği kullanın
Vücut geliştirmeciler doğal besinlerin yanında Supplement denilen besin desteklerine de ihtiyaç duyar. Çünkü günlük almaları gereken besin değerlerini doğal olarak karşılamak oldukça zor olacaktır. Aşağıda bir kaç besin desteği önerisinde bulunacağım
• Protein Tozu: Olmazsa olmazımız proteinimiz. Antremandan sonra hızlıca almamız kaslarımıza oldukça iyi gelecektir. Saf whey protein(peynir altı suyu tozu) ürünleri kas inşasını arttırmada yardımcı olur. Protein tozu en genel kapsamlı destek ürünüdür.
• Kreatin: Keratin monohidrat, çok önemli bir besin desteğidir.Enerji üretimine yardım eder ve daha ağır bir idman yapmamıza imkan sağlar. Kasların büyümesi için suya ihtiyacı vardır ve kreatin kasların içinde su tutarak kas liflerini suya doygun hale getirir. Bunun sonucu kas lifleri daha güçlü hale gelir. Kreatin a’dan z’ye herkesin kullanması gereken bir supplement çeşididir. Etkisine göre de fiyatı oldukça uygundur. 
• BCAA: Vücudun üretemediği 3 amino asit olan valin, lösin ve izolösin amino asitlerinden oluşan bu amino asit ürünü, kasların gelişimi için gereken anabolik etkiyi verir. Özellikle lösin amino asidinin kas gelişimini tetikleyen en önemli amino asit olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda BCAA kullanmak kas yıkımını azaltarak kasları korur. Kas inşası dönemlerinde kullanıldığı gibi yoğun kardiyo yapan kişilerde de kasları yıkımdan korumak için kullanılır.
Glutamine:Kasları doyurur ve onarır, protein metabolizmasında önemli bir rolü vardır. Fiyat açısından da etkili ve uygun bir üründür. Kasların toparlanma hızını arttırarak kas tamirini hızlandırır. 

TEMEL HAREKET SQUAT

Uygulanan vücut geliştirme teknikleriyle alakalı, onlarca hatta yüzlerce sözcük duymuşsunuzdur. Şüphesiz en çok adı geçen hareketlerden biri de, Squat‘tır. Bu yazımızın devamında sizlere, “Squat nedir?, Squat Nasıl Yapılır? ve Squat’ın faydaları nelerdir?” sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Squat Nedir?

Squat kelimesinin dilimizdeki karşılığı, “Çömelme” olarak geçmektedir. Squat, vücut geliştirme hareketlerinde ki, en temel ve önemli hareket türlerinden birisidir. Yapması basit ve küçük bir takım yardımcı aletler dışında, spor aleti gerektirmeden de yapılabilen ve özellikle bel altı kaslarına, kalça ve bacak kaslarına oldukça faydalı olan bir harekettir. Bel altı kaslarının yanı sıra, karın kaslarının oluşumunda da oldukça yardımcı bir hareket olan Squat, bulunduğunuz her ortamda rahatlıkla uygulanabilir.Squat hareketi son dönemde özellikle squatgirl adı verilen bayan sporcular tarafından çokça meşhur edilmiştir. Fakat biz işin moda boyutundan çok fayda boyutuna baktığımız için bu yönüne bakmıyoruz 🙂 Squat Hareketleri temel olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi ağırlıksız olarak, ikincisi ise belirli bir ağırlık kullanılarak uygulanmaktadır.

Squat Nasıl Yapılır?

Squathareketleri yapılırken, duruş şekli çok önemlidir. Dengeli bir duruş sağlanmalıdır. Zira düzgün olan bir duruş ile yapılacak Squat hareketlerinden daha fazla verim alınmaktadır. En önemli nokta(burayı iyi okuyun) dizlerin bulunduğu mesafe mutlaka ayak parmak uçlarınız hizasında olmalıdır, çoğu amatör sporcu dizlerini ayaklarından daha öne getirip yapıyor ve bu da ciddi diz sakatlıklarına yol açabiliyor. Ayrıca ayakların vücut genişliğinden fazla açılmaması gerekir. Şayet vücut genişliğinde açılmaz ise, vücut ağırlığı sporcunun yanlarına doğru baskı oluşmasına sebep olur. Bu da hareketten gerekli verimin alınmasının önüne geçer. En uygun olanı, ayakların omuz genişliği kadar açık olmasıdır.
Hareketi yaparken, kolların da yere paralel şekilde olması önem arz etmektedir. Squat hareketleri yapılırken, dik durmak yerine vücudun üst kısmının ve kafanın öne doğru hafif eğik olması gerekir. Bu eğiklik ayaklar hizasında olmalı, ve daha fazla eğilmemelidir.
Sporcunun en çok düştüğü yanlışlardan birisi de, kısa sürede kas yapma düşüncesidir. Ancak kas oluşumu, belirli çalışma periyotları içerisinde gerçekleşmesi gereken bir durumdur. Ağırlıklarla yapılan Squathareketlerinde de bu durum geçerlidir. Kısa sürede bacak ve karın kasları elde etmek için, daha fazla ağırlıklar ile başlamak, ileri de bir takım sağlık problemleri ile karşılaşılmasına neden olacaktır. Squat başlangıçta ağırlıksız yapılmalı, daha sonrasında aşama aşama ağırlıklı çalışmalara geçilmelidir.

Squat Hareketlerinin Faydaları Nelerdir?

Squat yapmanın Yararları.
Squat hareketlerinin öncelikle bel altı kaslarına, kalça bacak ve karın kaslarına faydaları olduğunu belirtmiştik. Peki Squat hareketlerinin faydaları tam olarak nelerdir?
* Squat vücudumuzundaki en büyük kas grubu olan bacaklarımızı çalıştırdığı için testosteron üretimi artar, bu da daha fazla güç demek.
* Squat bacak ve baldır kaslarının şekillenmesi için son derece önemlidir.
* Squat yapmak kalçayı sıklaştırır ve toparlar.
* Basen bölgelerini sıklaştırır. Squat sarkmaları engeller.
* Squat vücudun dik ve sağlam bir duruş kazanmasını sağlar.
* Squat bel kısmının kuvvetlenmesi için önemlidir.
* Yukarıda bahsettiğimiz, çalıştıran bölgelerin tamamını sıklaştırıcı ve şekillendirici etkiye sahip olup, vücudun genel yağ yakımını hızlandırır.